Avontuurlijk spelen in de buurt

donderdag 9 juni 2022 | Nieuws | 0 Reacties

Dit artikel afkomstig van, www.sportintilburg.nl/buitenspelen, brengen we graag bij je onder de aandacht:

Kinderen spelen steeds minder buiten. Uit onderzoek is gebleken dat dit o.a. komt door drempels die ouders ervaren en een groter vrijetijdsaanbod voor kinderen (denk aan tablet, mobiel, televisie, games). Terwijl vrij en avontuurlijk buitenspelen erg belangrijk is voor een kind. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, voor de aanmaak van vitamine D (dit zorgt voor een betere weerstand) en kinderen leren risico’s inschatten. Ze zoeken hun grenzen op en verleggen ze. Daarnaast is het kind lekker in beweging, maakt het vriendjes en ontwikkelt het creativiteit.

Tilburg kent vele mooie buitenspeelplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Denk aan natuurlijke speelplekken zoals bossen, grasvelden en parken, maar ook (groene) speeltuinen. De komende jaren worden er vele speeltuinen opgeknapt en vernieuwd in Tilburg. Met de campagne ‘Avontuurlijk spelen in de buurt’ willen we kinderen (en hun ouders) enthousiasmeren deze mooie plekken in de wijk weer op te gaan zoeken. Op deze pagina vind je allerlei speeltips, een overzicht met speelplekken in Tilburg en de buitenspeelagenda met verschillende activiteiten in Tilburg. Ook kun je de buitenspeelbingokaart en -stempelkaart downloaden.

Heb jij buitenspeeltips of wil je meer informatie over de campagne? Mail dan naar jogg@tilburg.nl.

 

Speelplekken in de buurt

Hieronder vind je een overzicht met veel sport- en speelveldjes in Tilburg. De kaart is nog niet compleet, mocht je toevoegingen hebben kun je deze mailen naar jogg@tilburg.nl.

Ook vind je op playadvisor.co een overzicht van alle Tilburgse speeltuinen inclusief foto.

Op zoek naar meer beelden van enkele speelplekken? Speelambassadeurs Gaoula en Romaisae nemen je in deze video’s mee naar hun favoriete speelplek in Tilburg!

Buitenspeelactiviteiten in juni

De maand juni is omgetoverd tot buitenspeelmaand. Hier vind je een overzicht van alle buitenspeelactiviteiten die in verschillende wijken in Tilburg worden georganiseerd. De activiteiten zijn gratis en elk kind is welkom om mee te doen.

Buitenspeelbingo

Er is een buitenspeelbingokaart ontwikkeld voor basisschoolkinderen om zichzelf buiten, in het bos of in de speeltuin, uit te dagen. Op de kaart staan verschillende speelchallenges. Heb je de challenge voltooid, dan kun je het vakje afstrepen. Probeer in elke rij minimaal 1 challenge te doen.
Voor de jongere doelgroep (tot +/- 6 jaar) is er een stempelkaart met ook hierop enkele challenges. Print zelf de buitenspeelbingo- en stempelkaart en daag de kinderen uit!

Let op: bij het klimmen in bomen bekijk goed of de bomen stevig genoeg zijn. Bij het hutten bouwen gebruik je alleen takken die al van de boom zijn gevallen, dus niet afbreken. Heb respect voor de natuur.

Speeltips

Krijg je als ouder ook vaak de opmerking: ‘ mam/pap, ik verveel me en weet niet wat ik moet doen buiten’? Dan ben je hier aan het goede adres. Natuurlijk kun je de challenges van de buitenspeelbingo doen. Maar daarnaast zijn er nog veel meer speeltips en spellen die je eens kan uitproberen. Op de website van Jantje Beton vindt je ruim 140 speelchallenges en speeltips. Daarnaast laten onze speelambassadeurs Meyar, Cham, Thijs en Dylan enkele spellen zien die zij altijd buiten doen. Bekijk de video’s voor nieuwe buitenspeel inspiratie!

Promotiemateriaal

Onderaan deze pagina vindt je posters van de buitenspeelcampagne. Deze kun je zelf ook printen en ophangen op jouw locatie.
Daarnaast heb je ze wellicht ook al gezien: de speciale speelpleisters. Erg leuke pleisters om kinderen juist op te beuren als ze een keer zijn gevallen. Met teksten als: goed gespeeld, hard gerend of hoog geklommen laat je zien dat het niet erg is om een keer te vallen en stimuleer je ze juist om het de volgende keer weer te proberen, maar dan nog iets beter op te letten.

meer nieuws

Aanstaande woensdag Clean Up West

Aanstaande woensdag Clean Up West

CleanUp West is een project waarbij wijkbewoners samen zwerfafval in Tilburg West opruimen. Dat gebeurt iedere eerste woensdagmiddag van de maand. De eerstvolgende edities in 2022 zijn op: 5 oktober,  2 november en 7 december. Doe je mee? Op deze middagen kun je...

Lees meer
Ondersteuning & advies over recht

Ondersteuning & advies over recht

Onderstaande oproep is van Anna en Emma, beiden rechtenstudent: Voor ons afstudeerproject willen we, tot 9 december 2022, de buurtbewoners van Tilburg West gaan ondersteunen en advies geven bij problemen die te maken hebben met het recht. Wat houdt dat recht nou...

Lees meer
Textielatelier goes Textielmuseum

Textielatelier goes Textielmuseum

Bij TextielAtelier de Ontplooi bij WIJ West maken deelnemers verschillende textielproducten. Sinds deze zomer wordt een selectie van handgemaakte tassen ook aangeboden in de museumshop van het Textielmuseum Tilburg. Inmiddels is de eerste levering tassen al bijna...

Lees meer